התחדשו״ת
מהו פרויקט פינוי-בינוי?
פינוי-בינוי היא פרקטיקה יזמית-תכנונית המאפשרת התחדשות עירונית בקנה מידה נרחב, וכוללת הריסה ובנייה של מספר בניינים ולעתים אף מתחמי מגורים שלמים בפרויקט אחד. תכליתם של מיזמי פינוי-בינוי היא שדרוג אזורים אורבניים מיושנים, לרבות באמצעות חידוש תשתיות והקמה של מוסדות ציבור לצד שטחים פתוחים וריאות ירוקות.
במסגרת פרויקטים אלה, דיירי הבניינים מתפנים מדירותיהם לטובת מגורים זמניים במימון היזם. הבניינים הישנים נהרסים, ובמקומם נבנים בניינים מודרניים עם דירות חדשות וגדולות יותר.
לפינוי-בינוי נודעת חשיבות גדולה בתכנון עירוני ארוך טווח, ומוסדות התכנון רואים בו כלי מרכזי להתמודדות עם הגידול באוכלוסייה והתעצמות הביקוש למגורים במרכזי הערים. גם רשויות מקומיות רבות מעדיפות מיזמי פינוי-בינוי גדולים בשל יכולתם לנצל את הקרקע באופן אופטימלי ולתרום לשדרוג המרחב הציבורי לטובת כלל תושבי העיר.
מהם השלבים בדרך לפרויקט פינוי-בינוי?
01 | בחירת נציגות ומינוי עו״ד דיירים.
02 | גיבוש חוזה מפורט.
03 | תחילת תהליך התכנון והחתמת רוב מחייב מקרב בעלי הזכויות.
04 | אישור התוכנית על ידי הרשויות וקידום תכנון מפורט.
05 | השגת ליווי בנקאי ומסירת הערבויות לדיירים; הוצאת היתר בנייה.
06 | פינוי הדירות ומעבר למגורים זמניים.
07 | סיום בנייה וקבלת הדירות החדשות.
כמה זה עולה לי?
עסקת פינוי-בינוי היא "עסקת נטו" מבחינת בעלי הדירות. כלומר, היזם הוא שנושא בכל עלויות התכנון, הביצוע והמיסוי, והדייר לא נדרש לשלם דבר מכיסו. בכלל זה נושא היזם גם בעלויות שכר הדירה של הדיירים בתקופת הפינוי, וכן בעלויות שכרם של אנשי המקצוע הנותנים שירות לדיירים, כגון עורך הדין המייצג אותם, מפקח הבנייה, שמאי, מודד ועוד.
כיצד פרויקט פינוי-בינוי משפיע לי על החיים?
עד למועד פינוי הדירה, אין כל השפעה על אורח החיים של הדיירים, אשר ממשיכים לחיות את חייהם כרגיל. לצורך הריסת המבנים ולמשך תקופת הביצוע וההקמה של הפרויקט, הדיירים עוברים למגורים זמניים במימון היזם. היזם מממן את דמי השכירות בשווי שנקבע על ידי השמאי מטעם הבעלים, באמצעות מסירת המחאות לתשלום שכר הדירה. על מנת להקל על התהליך וככל שנדרש, היזם אף מסייע לדיירים בשירותי תיווך, אריזה ופריקה.
אילו ערבויות אקבל?
לקראת מועד פינוי הדירה יעמיד היזם לדיירים מגוון ערבויות אשר ילוו אותם לאורך כל התהליך:
ערבות חוק מכר בשווי הדירה החדשה – להבטחת כספו של בעל הדירה.
ערבות שכירות – להבטחת תשלומי דמי השכירות באופן שוטף.
ערבות מסים אוטונומית – להבטחת תשלום המסים בהם נושא היזם.
ערבות רישום אוטונומית – להבטחת רישום הפרויקט כבית משותף על ידי היזם.
ערבות בדק אוטונומית – להבטחת תיקון ליקויי בנייה שעלולים להתגלות לאחר סיום בניית הפרויקט.
מהן התמורות שאקבל?
התמורות לדיירים בפרויקטים של קבוצת יצחקי השקעות יכללו דירה חדשה ומעוצבת אדריכלית בבניין חדש. הדירה החדשה תכלול ממ"ד, מרפסת שמש, מחסן, חניה תת-קרקעית ומעליות. סביבת הבניין תשודרג אף היא ותכלול גינון, עיצוב נוף וריאות ירוקות.
מה לגבי אוכלוסייה עם צרכים מיוחדים וקשישים?
קבוצת יצחקי השקעות שמה לנגד עיניה כערך עליון את הטיפול האישי בדיירים עם צרכים מיוחדים ובקשישים. אנו מקדישים תשומת לב מיוחדת ליצירת ההתאמות המתבקשות ולמציאת הפתרונות הנכונים ביותר עבורם, תוך מתן מענה לצורכיהם הייחודיים.
עבור קשישים ואוכלוסייה עם צרכים מיוחדים אנו מתחייבים לממן:
01 | שירותי תיווך למציאת הדירה החלופית, שתמוקם בסמוך לדירה הקיימת;
02 | עלויות פינוי, אריזה ופריקה;
03 | שירות הסעה ומעבר לדירה החלופית;
04 | סיוע ברישום בחשבונות השוטפים כגון ארנונה, חשמל, מים, גז ואינטרנט;
05 | התאמת הדירה החדשה לצרכים הייחודיים, בהתאם להמלצת הצוות המקצועי המלווה.
בנוסף, קשישים המתגוררים במתחם יוכלו לבחור באחת מבין חלופות התמורה הבאות, אותה יקבלו במועד הפינוי או במועד קבלת הדירה החדשה, לפי העניין:
01 | קבלת 90% משווי דירת התמורה החדשה, במזומן;
02 | קבלת שתי דירות קטנות במתחם, בשווי דירת התמורה החדשה;
03 | קבלת דירה קטנה במתחם ו-90% מההפרש, במזומן;
04 | קבלת דירה בשווי דירת התמורה הזמינה בפרויקטים אחרים של הקבוצה.
האם נדרשת הסכמה של כלל הדיירים?
כיום, לאחר מספר תיקונים שנעשו בחוק, נדרשת הסכמתם של 67% מבעלי הדירות במתחם לצורך מימושו של פרויקט פינוי-בינוי. למרות זאת, אנו בקבוצת יצחקי השקעות פועלים על מנת לקבל את הסכמתם של כלל בעלי הדירות במתחם. אנו נפגשים עם הדיירים על מנת להפיג את החששות ואת אי הוודאות שהם נתונים בה, מתוך הבנה שעיקר החסמים להסכמה נובעים מחוסר ידע לגבי התחדשות עירונית, ולא מחוסר רצון לקדם את הפרויקט.
איך אעמוד בתשלומי הבניין החדש?
היזם יקים קרן תחזוקה ייעודית אשר תנוהל על ידי עורך הדין של בעלי הדירות ותשמש לתשלום חלק מההוצאות הכרוכות במעבר מהבניין הישן לבניין החדש.
פינוי-בינוי: מי מרוויח מזה ואיך בדיוק?
בעלי הדירות: מקבלים דירה חדשה בבניין חדש, עם כל המתקנים המקובלים כיום בבנייה חדשה, לרבות ממ"ד, מרפסת שמש, מחסן, חניה תת-קרקעית ומעליות חדישות. בנוסף, סביבת הבניין ושטחי הציבור ישודרגו משמעותית ויכללו שבילי הליכה, תאורת לילה, מחשבי השקיה ונטיעות לטובת יצירת ריאות ירוקות. בשל שדרוג פני השכונה וכניסתה של אוכלוסייה צעירה וחזקה לשכונה, בעלי הדירות בפרויקטים של פינוי-בינוי נהנים מעליית שווי משמעותית ביותר לדירה שברשותם.
היזם: בתמורה להשקעה האדירה מצדו, מוקצים ליזם במסגרת הפרויקט שטחי בנייה (תוספות) המיועדים לשיווק בשוק החופשי, ובאופן זה הפרויקט הופך לכדאי עבורו מבחינה כלכלית.
הרשות המקומית: כחלק מפרויקט הפינוי-בינוי ומעבר לבנייתם מחדש של בנייני המגורים, משודרגות תשתיות השכונה – כבישים, מערכות ביוב, מבני ציבור, ומוקמים שטחים פתוחים וריאות ירוקות לרווחת תושבי השכונה והעיר. כתוצאה מכך השכונות משתבחות ואיכות החיים בהן עולה פלאים – הן עבור התושבים הוותיקים והן עבור התושבים החדשים שמצטרפים לשכונה ומאכלסים את הדירות החדשות שנוספו בפרויקט.